Annet Wood

Beeldend Kunstenaar

Klacht bij reclame Code Commissie

9 april, 2016 - 19:40 -- Annet Wood

Aan de Reclame Code Commissie

Geachte leden

Op donderdag 7 april 2016 tussen 21.30 en 22.30 uur werd op televisiezender SBS6 een reclamespot uitgezonden van de rijksoverheid.
In deze spot vroeg de overheid aandacht voor de website www.orgaandonatie.nu.

Deze website bevat sterk misleidende informatie dat diep menselijk leed veroorzaakt.
De website is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Transplantatie Stichting in samenwerking met gezondheidsfondsen en patiëntenverenigingen.

Mijn klacht gaat met name over de volgende pagina die onderdeel is van voornoemde website die door de overheid wordt gepromoot:
Op de pagina over orgaandonatie staat vermeld:
“Zelf beslissen:
Als je besluit je te registreren als orgaan- en weefseldonor, is dat voor iedereen duidelijk en gebeurt er wat jij wilt. Als je namelijk niets doet, dan moeten je familieleden na jouw overlijden voor jou beslist etc”.

En verder op dezelfde pagina:
“Hoe weet een arts of ik donor ben?
Het belangrijkste doel van een arts is altijd om het leven van zijn patiënt te redden. Pas na het overlijden belt een arts naar het donorregister om te vragen of er een keuze is vastgelegd etc.”
Ik verzoek u via internet te kijken naar het televisie interview dat werd gehouden op SBS 6 in het programma Hart van Nederland van 20 maart 2015 dat om 22.33 werd uitgezonden.
De directe link naar het interview is:
http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2015/te- weinig-aandacht-voor-donoren-en-nabestaanden/

In dit TV interview geeft mevrouw Tinne Kroone aan dat de NTS al voor het overlijden van haar dochter Sophie aanwezig was en dus niet na haar overlijden. Overigens was het gedrag van de NTS dusdanig opdringerig dat de receptioniste van het betreffende ziekenhuis ook hierover een klacht bij haar werkgever heeft ingediend.

Omschrijving klacht:
Deze voorstelling van zaken is onjuist. Al vóór het overlijden wordt het donorregister geraadpleegd. Indien de patiënt zelf geen keuze heeft ingevuld of nog minderjarig is wordt de Nederlandse Transplantatie Stichting geïnformeerd dat er een patiënt in het ziekenhuis ligt die als beoogd orgaandonor wordt gezien waarna een medewerker c.q. vrijwilliger naar het betreffende ziekenhuis komt om de naaste familie al voor het overlijden over te halen om de patiënt ter beschikking van orgaandonatie te stellen.
Dus er wordt niet ná het overlijden gekeken of worden familieleden benaderd, maar al vóór het overlijden. Met deze misleidende tekst wil de overheid de indruk wekken dat de uitneemoperatie van de organen na het overlijden van de patiënt plaatsvindt en dat is niet zo, de uitneemoperatie vindt plaats voor het overlijden waarna de dood onherroepelijk intreed.

Ik verzoek u mijn klacht over deze onjuiste en zeer misleidende informatie te beoordelen en de overheid te verbieden om nu en in de toekomst deze zeer kwalijke onjuiste informatie te verspreiden.
Ik vertrouw erop dat u de door mij bekritiseerde pagina zelf van internet kan halen.
In afwachting van uw behandeling,

Annet Wood, beeldend kunstenaar
Westeinde 256 1647ML Berkhout (NL)
+31 229 553007
artberkhout@gmail.com

Facebook icon
Twitter icon
YouTube icon
LinkedIn icon