Annet Wood

Beeldend Kunstenaar

Lesbrief over orgaandonatie

18 oktober, 2018 - 09:41 -- Annet Wood

Tijdens een TV-interview op 25 september 2018 vertelde Rosa Smalen aan Jeroen Pauw hoe zij herstelde na een ernstig ongeval. Ze was met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis opgenomen en uiteindelijk werd de donatievraag gesteld. Deze vraag mag alleen worden gesteld als de artsen de patiënt opgeven. Klaarblijkelijk werd door de familie niet ingestemd en Rosa ging naar de Leijpark kliniek in Tilburg. Na drie maanden kwam zij weer bij uit haar coma en herstelde. Dr. Kim Santegoed legt uit dat zij bij Rosa toch wel twijfel had over het herstel omdat Rosa er heel slecht aan toe was. Nu zit Rosa dus aan tafel bij Jeroen Pauw. Witteman, die ook aan tafel zit vanwege programma’s die hij over coma maakt vertelt  dat je er toch niet aan moet denken dat Rosa als orgaandonor zou zijn ingezet.

Als er was ingestemd met orgaandonatie dan had Rosa het hersendoodprotocol moeten doorlopen. Eén van de testen uit dat protocol is de apneutest. Dan wordt de beademing tot 10 minuten stilgezet om te bezien of de patiënt nog zelf gaat ademhalen. Doordat de afvoer van giftige stoffen stagneert ontstaat er hoge druk in de hersenen waardoor hersenschade ontstaat (vergelijkt u dit eens met wat er met de jonge  voetballer  Abdelhak Nouri is gebeurd). Daarnaast bestaat er een risico dat de patiënt door de apneutest een klaplong krijgt of kan er hartritmestoornis optreden. Desgewenst mag de test vaker worden uitgevoerd. Indien de patiënt het onderzoek zonder ZICHTBARE reacties doorloopt mag hij dood worden verklaard en kan de patiënt (nu een beademd stoffelijk overschot genoemd maar nog altijd een in leven zijnde donor) door naar de operatiekamer waar hij zonder zekerheid over een volledige narcose wordt ontdaan van zijn organen. De donor sterft tijdens of na afloop van deze operatie.

Weet u ook dat het hersendoodprotocol al mag worden uitgevoerd als de lichaamstemperatuur van de patiënt net boven 32 °C is? Terwijl alle artsen u kunnen vertellen dat een MENS dan ondertemperatuur heeft en daardoor trager reageert.  In de Staat New York mag pas worden begonnen als de patiënt een minimale  temperatuur heeft van  36 °C.

Er wordt een EEG uitgevoerd, helaas meet dat EEG slechts tot 10% van de hersenactiviteit. Een vlak EEG zegt dus niets. Dit EEG is niet meer verplicht in Nederland, als vervanger moet dan de bloeddoorstroming worden gemeten, maar die meet nog minder, die meet helemaal geen hersenactiviteit. Terwijl met een PET-scan het aanwezige bewustzijn kan worden gemeten (uitzending Witteman “uit coma” d.d. 27-9-2018). Maar juist die meting wordt NIET gebruikt.

Indien de patiënt niet door het hersendoodprotocol komt dan komt er een ander plan op tafel. Dan mag de patiënt donor worden op basis van de hartdood. De beademing wordt dan afgezet en indien de patiënt binnen 2 uur overlijdt kan hij als donor worden ingezet. Niet alle patiënten overlijden dan direct.

Wat een geknoei met een doodzieke patiënt waarvan totaal niet vaststaat wat hij voelt of ervaart. Veel artsen beweren dat iemand die hersendood is niets meer voelt of ervaart, maar als deze test wordt uitgevoerd staat die hersendood conform de norm van de Gezondheidsraad nog NIET EENS VAST. Artsen hebben een eed afgelegd. Daarin staat o.a. : “Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen”.  Kunt u dat rijmen? Ik niet.

Erwin Kompanje, adviseur van de Gezondheidsraad inzake het hersendoodprotocol heeft op 13 januari 2018 aan de verslaggever van de Volkskrant (“NIEMAND WEET EIGENLIJK ECHT WAT DE BESTE BEHANDELING IS BIJ HERSENSCHADE”) laten weten dat het vaststellen van hersenschade is als kijken in een kristallen bol. Ook Dr. Steven Laureys gebruikt die term.
Het verhaal van Rosa is niet uniek, er bestaan er vele.

Annet Wood, beeldend kunstenaar
Westeinde 256 1647ML Berkhout (NL)
+00(31)637125748
artberkhout@gmail.com

Facebook icon
Twitter icon
YouTube icon
LinkedIn icon